Jaaraangifte 2024: tips voor het invullen
Veel ondernemers zien op tegen de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Daarom vind je in dit artikel belangrijke regels, geven we tips voor maximaal belastingvoordeel en helpen we je met het vinden van de juiste cijfers.
Opnames terugkijken
Hieronder kun je ons webinar van 7 maart terugkijken. Liever lezen? De belangrijkste onderdelen uit het webinar vind je verderop in dit artikel in beeld en tekst.
Belangrijke deadlines
Gebruik de website van de Belastingdienst op een computer of laptop als je de jaaraangifte gaat invullen. Dat is de makkelijkste manier om als ondernemer aangifte te doen.
De deadline is 1 mei 2025. Zorg dat je op tijd bent, want anders riskeer je een boete en brengt de Belastingdienst rente in rekening over het bedrag dat je moet betalen. Als je aangifte vóór 1 april is ingediend, belooft de Belastingdienst dat je uiterlijk 1 juli weet waar je aan toe bent.
Weet je zeker dat je de deadline niet gaat halen? Dan kun je tot 1 mei uitstel aanvragen.
Afronden van 2024
Voordat we de aangifte inkomstenbelasting kunnen invullen, moeten we zorgen dat je administratie van 2024 compleet is.
🗓️ Daarvoor is het allereerst belangrijk dat je bovenin mijn.bunni.nl het jaar 2024 selecteert.
🧐 Controleer vervolgens of alle banktransacties en facturen uit 2024 zijn toegevoegd.
‼️ Zie je uitroeptekens bovenaan de pagina’s Boekingen, Bank en Facturen? Dan zijn er boekingen, transacties of facturen die nog wat liefde nodig hebben.
🔁 Ben je in 2024 overgestapt vanuit een ander boekhoudpakket of ExceI? Doorloop dan eerst ons interactieve overstappenplan, als je dat nog niet gedaan hebt.
🚘 Heb je in 2024 zakelijke kilometers gereden met een privé voertuig? Dan mag je voor elke zakelijke kilometer 23 eurocent aftrekken van je winst. Volg daarvoor deze stappen.
Ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Tijdens je aangifte inkomstenbelasting vraagt de Belastingdienst of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Dat lijkt een no-brainer, maar is een strikvraag. Het feit dat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of een btw-nummer hebt, betekent namelijk niet dat je ook ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’ bent.
📋 Doe daarom de OndernemersCheck van de Belastingdienst. Daarna weet je of de Belastingdienst jou wel of niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet.
We gaan er in dit artikel vanuit dat de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Is dat niet het geval? Dan is je aangifte eenvoudiger, omdat je minder vragen hoeft te beantwoorden.

Extra opletten
Tijdens de aangifte inkomstenbelasting worden er veel ja/nee-vragen gesteld. Hoewel het antwoord op die vragen bij veel zzp’ers vooral ‘nee’ is, zijn er een aantal vragen waar je even goed moet opletten. Die vind je hieronder.
⚠️ Wij kennen jouw bedrijf en administratie niet. Controleer zelf dus altijd goed welk antwoord op jou van toepassing is. Via de vraagtekens in de aangifte vind je een toelichting op elke vraag.
Is het fiscale ondernemingsvermogen op 01-01-2024 gelijk aan het fiscale ondernemingsvermogen op 31-12-2023?
Het antwoord op deze vraag is bij de meeste ondernemers “ja”. In de volgende gevallen vul je “nee” in:
- Als er fouten zijn gecorrigeerd in een eerder jaar
- Als je bedrijf in 2024 gestart of geëindigd is

Is in deze onderneming willekeurig afgeschreven op bedrijfsmiddelen in Nederland?
Investeringen schrijf je meestal af in vijf jaar. De kosten worden dan niet in één keer, maar verspreid over meerdere jaren afgetrokken van je omzet. Als starter mag je afwijken van het standaard schema. Dat heet willekeurig afschrijven. Als je in 2024 willekeurig hebt afgeschreven, selecteer je bij deze vraag “ja”.

Hebt u investeringen gedaan waarvoor recht bestaat op investeringsaftrek?
Heb je in 2024 een investering gedaan? Dan vul je bij deze vraag “ja” in.

Balans en Winst & Verlies
Tijdens de jaaraangifte heb je de balans en winst- en verliesrekening nodig. Hoe die precies werken, leggen we uit in deze video.
⚠️ Werk je samen met een financieel expert? Dan zijn jouw categorieën waarschijnlijk al boekhoudkundig ingedeeld in de Boekhoudermodus en wil je de volgende stappen dus niet uitvoeren. Overleg bij twijfel met je boekhouder, accountant of belastingadviseur.
Speciale categorieën toevoegen
De categorieën die je zelf hebt aangemaakt om je omzet en kosten inzichtelijk te maken, komen waarschijnlijk niet terug tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Daarom gaan we ze op een boekhoudkundige manier indelen in de Boekhoudermodus.
➕ Voeg deze speciale categorieën toe in de Boekhoudermodus.
Categorieën indelen in de Boekhoudermodus
Door je eigen categorieën onder te brengen in onze speciale categorieën, wordt het invullen van de aangifte inkomstenbelasting een stuk eenvoudiger. De Belastingdienst vraagt namelijk om de cijfers van precies die categorieën.
🫳 Sleep je eigen categorieën op deze manier naar onze speciale categorieën.
🤖 Twijfel je tijdens het indelen van je categorieën? Onze AI-hulp denkt graag met je mee.
Cijfers overnemen
Nu je categorieën boekhoudkundig zijn ingedeeld, kun je de cijfers waar de Belastingdienst om vraagt overnemen vanuit je administratie.
Winst- en verliesrekening
De Belastingdienst wil eerst weten hoe de winst- en verliesrekening van je bedrijf eruit ziet. En begint daarbij met je omzet. Voor de meeste zzp’ers is alleen het eerste veld relevant. Je vindt jouw omzet in BUNNI op de winst- en verliesrekening achter Omzet.
⚠️ Wij kennen jouw bedrijf en administratie niet. Controleer zelf dus altijd goed welke vragen op jou van toepassing zijn. Via de vraagtekens in de aangifte vind je een toelichting op elke rubriek.

De Belastingdienst vraagt ook naar Personeelskosten. Als zzp’er heb je die waarschijnlijk niet. Het geld dat jij jezelf periodiek uitkeert, wordt namelijk niet gezien als salaris of personeelskosten. Je vult hier dus alleen een bedrag in als je een of meerdere medewerkers in dienst hebt en loonbelasting betaalt.

Het onderdeel Afschrijvingen is voor veel zzp’ers wél relevant. Want ook als je in 2024 geen investeringen hebt gedaan, zou het kunnen dat je eerdere investeringen nog aan het afschrijven bent. Als dat het geval is, vind je dat op de winst- en verliesrekening terug achter Afschrijvingen.
De meeste zzp’ers vullen hun investeringen in achter Overige materiële vaste activa. Daar vallen aankopen zoals een laptop, fotocamera, telefoon of auto onder.

Om de Overige bedrijfskosten te kunnen invullen, klik je in BUNNI op het pijltje vóór de categorie Overige bedrijfskosten. Je ziet dan alle sub-categorieën waar de Belastingdienst om vraagt en kunt de bedragen die daar achter staan overnemen in je aangifte.

Het laatste onderdeel van de winst- en verliesrekening bestaat uit je Financiële baten en lasten. Eventueel ontvangen rente vind je achter de gelijknamige categorie in BUNNI en vul je in bij Opbrengsten banktegoeden. Heb je rente betaald – bijvoorbeeld omdat je een zakelijke lening hebt afgesloten – dan vul je de betaalde rente in achter Betaalde rente en andere kosten van schulden.

Balans: activa
Door naar de balans. En dan specifiek je bezittingen, die de belastingdienst activa noemt. De meeste zzp’ers hebben alleen materiële vaste activa. En daar wil de Belastingdienst behoorlijk wat over weten.
Onder Kosten van aanschaf of inbreng vul je in wat alle investeringen in je bedrijf ooit gekost hebben. Bij Boekwaarde einde boekjaar wil de Belastingdienst weten wat die investeringen op 31 december 2024 nog waard waren. Bij Restwaarde vul je in wat die investeringen volgens jou nog waard zijn nadat je ze hebt afgeschreven.
Gelukkig vind je al die informatie terug op de pagina Investeringen in je administratie. Hieronder zie je welke bedragen je op welke plek invult.

De kans is groot dat een deel van jouw facturen op 31 december 2024 nog niet betaald waren. In BUNNI vind je dat bedrag op de balans achter Debiteuren of Te krijgen. Tijdens je aangifte vul je dat in achter Vorderingen op handelsdebiteuren. Tenzij je verwacht dat een deel van je facturen niet meer betaald gaat worden, vul je dat bedrag twee keer in (onder Nominale waarde en Boekwaarde einde boekjaar).
Staat er op jouw balans een groen bedrag (aan de linkerkant) achter Btw? Dan kreeg je op 31 december 2024 btw terug van de Belastingdienst. Dat bedrag vul je tijdens je aangifte in achter Vorderingen omzetbelasting. De meeste ondernemers krijgen géén btw terug en vullen daar dus niets in.

Tot slot vraagt de Belastingdienst naar je liquide middelen. Dat is een sjiek woord voor geld. Je vult daar dus het saldo van al je rekeningen op 31 december 2024 in.

Balans: passiva
We gaan verder met de schulden, die de Belastingdienst passiva noemt. Dat zijn in BUNNI de oranje bedragen aan de rechterkant van de balans. En hoewel dat onlogisch aanvoelt (na het zien van deze video niet meer), staat een positief Eigen vermogen daar ook. Op die manier is de balans altijd… in balans.
De Belastingdienst wil het eigen vermogen aan het begin én einde van 2024 weten. Als je rechts bovenin je administratie 2024 geselecteerd hebt, zie je de balans op 31 december 2024. Het Eigen vermogen vul je tijdens je jaaraangifte dan in achter Eigen vermogen onder Boekwaarde einde boekjaar.
Het getal dat je invult achter Eigen vermogen onder Boekwaarde begin boekjaar vind je in BUNNI op dezelfde plek als je rechts bovenin je administratie 2023 geselecteerd hebt.

De Belastingdienst vraagt hier ook om je oudedagsreserve. Dat is een fiscale regeling die sinds 2023 niet meer gebruikt mag worden. Je mag hier dus geen bedragen meer aan toevoegen, maar het zou kunnen dat je dat dat vóór 2023 hebt gedaan en dat bedrag nu afbouwt. Hier lees je hoe je dat verwerkt.
De kans is groot dat jij op 31 december 2024 nog facturen moest betalen. Je vindt dat bedrag in BUNNI op de balans achter Crediteuren of Te betalen. En vult dat tijdens je aangifte in achter Schulden aan leveranciers en handelskredieten.
Veel ondernemers moesten op 31 december 2024 nog btw afdragen aan de Belastingdienst. Je vindt dat bedrag dan rechts op de balans achter Btw. En vult dat tijdens je aangifte in achter Schuld omzetbelasting.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Als je eerder tijdens je aangifte hebt aangegeven dat je in 2024 een investering hebt gedaan, dan vraagt de Belastingdienst nu wat voor investeringen dat waren. Daarmee heb je mogelijk recht op een aftrekpost die automatisch wordt berekend.

Privéonttrekkingen- en stortingen
Grote kans dat je in 2024 geld vanuit je bedrijf aan jezelf hebt overgemaakt. De Belastingdienst noemt dat een Privéonttrekking in geld. In BUNNI heb je die transacties waarschijnlijk aan onze speciale categorie Privé storting en opname gekoppeld.
Het is belangrijk dat je dit bedrag niet afleest vanaf de Balans. Daar zie je namelijk óók privéonttrekkingen- en stortingen vóór 2024. In plaats daarvan bekijk je de Wijzigingen op de balans via het pijltje ( -> ) tussen de menu-knoppen Winst & Verlies en Balans.
Het voelt misschien onlogisch, maar de Privé onttrekkingen staan aan de linkerkant in het groen. Zie je een oranje bedrag aan de rechterkant? Dan is er sprake van een privé storting. Je vult dat op dezelfde pagina bij je aangifte in onder Overige privéstortingen.

Tips en mogelijke fouten
De Belastingdienst laat je jouw aangifte alleen afronden als je balans perfect in balans is. Als dat niet het geval is, zijn er een aantal mogelijke oorzaken.
🔴 Controleer of je onze speciale Resultaat en Eigen vermogen categorieën hebt toegevoegd aan je administratie en juist hebt ingericht. In deze video zie je hoe dat werkt.
🧸 Heb je meerdere categorieën voor je privé stortingen en opnames? Of een privé betaald rekening? Dan kan het helpen om die te groeperen in één Privé-categorie. Zorg ervoor dat alle privécategorieën een sub-categorie zijn van het Eigen vermogen.
🔎 Heb je de Privé stortingen & opnames afgelezen vanaf de juiste plek? Je gebruikt daar niet de balans voor. Hier lees je hoe het wél moet.
🧮 Kom je een paar euro tekort? Dan is er waarschijnlijk sprake van een afrondingsverschil. Je mag alle bedragen afronden in je eigen voordeel.
Liever uitbesteden?
Geloof het of niet, maar sommige mensen worden juist vrolijk van het indienen van de aangifte inkomstenbelasting. Deze financieel experts kunnen je uitstekend helpen met het uitvoeren van controles, geven van advies en indienen van je aangifte.