Autokosten voor zzp’ers

Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk kosten aftrekken van je winst. En vaak is de auto een flinke kostenpost. Helaas is het lang niet altijd duidelijk welke autokosten zakelijk aftrekbaar zijn. Om nog maar te zwijgen over de btw op die kosten. En dan is er ook nog een verschil tussen verkeersboetes en parkeerboetes. Geen paniek, want in dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over autokosten voor zzp’ers.

De belangrijkste regels

Je hebt waarschijnlijk meer te doen, dus dit zijn de belangrijkste regels in het kort:

  • Gebruik je een privé auto? Dan mag je € 0,23 per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je winst *
  • Staat je auto op naam van de zaak? Dan mag je alle autokosten aftrekken van je winst
  • Je mag de btw over je zakelijke autokosten terugvragen als je btw-plichtig bent. Bij een privé-voertuig is dat ingewikkelder dan bij een auto van de zaak

⚠️ * Let op: voor kilometers gereden in 2022 (of daarvoor) geldt een tarief van € 0,19. Voor kilometers gereden in 2023 geldt een tarief van € 0,21

Ik gebruik mijn privé auto ook zakelijk

Eerst een belangrijke nuance: je kunt auto hier ook vervangen door fiets, scooter of step. Je mag namelijk € 0,23 per zakelijk gereden kilometer met elk privé-voertuig aftrekken van je winst.

⚠️ Let op: voor kilometers gereden in 2022 (of daarvoor) geldt een tarief van € 0,19. Voor kilometers gereden in 2023 geldt een tarief van € 0,21

Daarnaast mag je géén andere autokosten aftrekken van je winst. Brandstof, onderhoud of verzekeringen kun je dus niet als zakelijke kosten opvoeren. Die kosten zitten allemaal verwerkt in de € 0,23 per zakelijk gereden kilometer.

Grote kans dat je bij jouw opdrachtgevers ook reiskosten in rekening brengt. Je mag dan nog steeds € 0,23 per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je winst. De reiskosten die jij in rekening brengt bij je opdrachtgevers staat daar los van.

Heel belangrijk: je moet de zakelijke ritten met je privé-voertuig kunnen verantwoorden. Houd daarom een rittenregistratie bij. Dat kan gemakkelijk onderweg met onze app op je smartphone. Houd je jouw ritten niet via BUNNI bij? Vermeld dan per rit de datum, het adres van vertrek, het adres van de bestemming en het aantal kilometers.

Hoe verwerk ik de autokosten in mijn boekhouding?

Het verwerken van de zakelijke kilometers gereden met een privé-voertuig is heel eenvoudig.

  1. Bekijk hoeveel zakelijke kilometers je gereden hebt. In BUNNI zie je dat links bovenaan de pagina Uren. Maak eventueel een selectie van een heel jaar, door links onderin alle maanden te selecteren
  2. Vermenigvuldig het totaal aantal zakelijk gereden kilometers met € 0,23 *
  3. Het bedrag dat daar uitkomt, maak je over van je zakelijke rekening naar je privérekening
  4. De banktransactie van die overboeking koppel je aan een voor jou herkenbare categorie, zoals Autokosten of Reiskosten. Een factuur is niet nodig er zit geen btw op

⚠️ * Let op: voor kilometers gereden in 2022 (of daarvoor) geldt een tarief van € 0,19. Voor kilometers gereden in 2023 geldt een tarief van € 0,21

Btw op autokosten deels terugvragen

Koop je jouw auto privé, dan mag je de btw van die aankoop niet terugvragen. De btw op alle andere autokosten mag je wél deels terugvragen. Denk aan de btw op brandstof, ruitenwisservloeistof, onderhoud, parkeerkosten en de wasstraat. Hoe je die btw terugvraagt, kan op twee manieren:

  1. Je vraagt de btw naar rato terug: je houdt een rittenregistratie bij en berekent welk deel van alle gereden kilometers een zakelijk doel had. Datzelfde deel van de totaal betaalde btw op je autokosten mag je terugvragen tijdens je btw-aangifte.
  2. Je vraagt alle btw terug en tijdens de laatste btw-aangifte van het jaar maak je een correctie op basis van een vast percentage van de cataloguswaarde van je auto.

Hier leggen we stap voor stap uit hoe je het terugvragen van de btw tijdens je laatste aangifte het best verwerkt in BUNNI. Voor het berekenen van de btw mag je woon-werkverkeer niet als zakelijke kilometers meetellen.

Ik heb een auto op naam van de zaak

Staat jouw auto op naam van de zaak? Dan mag je alle autokosten aftrekken van je winst. De € 0,23 cent per kilometer geldt dan niet. Dat bedrag is alleen bedoeld voor zakelijke ritten gereden met een privé-voertuig.

Aangezien je de auto zakelijk hebt gekocht, mag je de kosten van de auto zelf natuurlijk ook aftrekken van je winst. Dat is een grote investering, die je daarom in meerdere jaren moet afschrijven. De aanschafkosten worden daardoor niet in één keer, maar verspreid over meerdere jaren afgetrokken van je winst. De btw op de aanschaf van je auto vraag je wél in één keer terug.

Boetes en naheffingen

Boetes mag je niet aftrekken van je winst. Zelfs niet als je te hard reed met je zakelijke voertuig tijdens een zakelijke rit. Je mag de boete dan wel betalen met je zakelijke rekening en opnemen in je boekhouding, maar de kosten worden gezien als ‘niet aftrekbare kosten’. De boete verlaagt dus niet je winst.

Een uitzondering daarop zijn parkeerboetes. Als je auto correct geparkeerd staat, maar je betaalt geen of te weinig parkeergeld, dan riskeer je namelijk een naheffingsaanslag. En dat is technisch gezien geen boete, maar een naheffing van de parkeerbelasting. Je mag een naheffingsaanslag parkeerbelasting daarom wél aftrekken van je winst.

Privégebruik van zakelijk voertuig

Staat de auto op naam van je onderneming, maar rijd je ‘m ook privé? Dan mag je nog steeds alle autokosten aftrekken van je winst. Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Dan betaal je een zogenaamde bijtelling.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik
Erik
1 jaar geleden

Geldt dat wat onder ‘Ik heb een auto op naam van de zaak’ staat ook voor een (operational) lease-auto?

Will Snitjer
Will Snitjer
2 maanden geleden

Ben zzper en Aow gebruiker.
Kan allebei gegevens in systeem verwerken?