Kleineondernemersregeling (KOR) en je boekhouding

De Kleineondernemersregeling (KOR) is een btw-vrijstelling die interessant kan zijn voor – je raadt het al – kleine ondernemers. Toch zitten er ook nadelen aan de regeling. Als je gebruik maakt van de KOR mag je bijvoorbeeld geen btw terugvragen, maar moet je wél een administratie bijhouden. In dit artikel ontdek je wanneer de Kleineondernemersregeling interessant is en waar je dan op moet letten.

De belangrijkste gevolgen van de KOR

Maak je gebruik van de Kleineondernemersregeling, dan heeft dat een aantal gevolgen. Die hebben we hieronder kort en bondig voor je samengevat. Op de website van de Belastingdienst vind je de uitgebreide en meest actuele toelichting.

  • Je hoeft geen btw aangifte meer te doen
  • Je verstuurt je facturen zonder btw en vermeldt dat er een btw vrijstelling van toepassing is
  • Je mag geen btw meer aftrekken van je kosten
  • Je bewaart nog steeds alle facturen en bonnetjes
  • Je houdt zelf je omzet bij en meldt jezelf af zodra dat boven de 20.000 euro per jaar uitkomt
  • Als je niet boven de 20.000 euro omzet uitkomt, mag je jezelf pas na 3 jaar afmelden
  • Je kunt geen producten of diensten met verlegde btw inkopen of doet daar apart btw aangifte voor

Wanneer is de KOR interessant?

Je mag de KOR aanvragen als je minder dan 20.000 euro omzet verwacht in een kalenderjaar. Verwacht je meer omzet of zijn jouw diensten vrijgesteld van btw? Dan heeft het geen zin om de Kleineondernemersregeling aan te vragen.

Denk goed na voordat je de KOR gaat aanvragen. Dat ben je namelijk niet verplicht. En voor sommige zzp’ers heeft de KOR juist negatieve gevolgen. Daarom hebben we hieronder een aantal aandachtspunten voor je opgesomd. Je kunt ook deze voorbeelden van de Belastingdienst bekijken. Daarin worden de gevolgen voor verschillende soorten zzp’ers uitgewerkt.

  • Als je veel kosten maakt of investeringen gaat doen, kan de KOR nadelig zijn. Je mag dan namelijk geen btw aftrekken. Bovendien kan de regeling invloed hebben op de btw-aftrek van eerdere investeringen.
  • Opdrachtgevers weten dat je een kleine ondernemer bent. Je verstuurt namelijk facturen zonder btw en vermeldt daarop dat je onder de KOR valt. Het zou kunnen dat bedrijven je daardoor als een minder serieuze partij zien.
  • Lever je vooral aan consumenten, dan kan de KOR juist wél interessant zijn. Jouw diensten worden namelijk goedkoper, omdat je dan geen btw hoeft te berekenen. Consumenten kunnen de btw namelijk niet aftrekken.

Elke situatie is anders. Daarom is het verstandig om een financieel expert om hulp te vragen als je twijfelt. Eenmaal aangemeld, zit je namelijk 3 jaar aan de KOR vast. Behalve als je voor die tijd meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar. En meld je jezelf af, dan mag je de regeling 3 jaar lang niet weer aanvragen.

De Kleineondernemersregeling aanvragen

Je kunt de Kleineondernemersregeling aanvragen via dit formulier van de Belastingdienst. Stuur het ingevuld en ondertekend naar het adres dat op het formulier staat. Je hoort dan binnen 6 weken of je verzoek is goedgekeurd.

Afmelden van de Kleineondernemersregeling

Wil je niet langer gebruikmaken van de KOR? Dan kun je jezelf afmelden via dit formulier van de Belastingdienst. Je kunt je pas na 3 jaar afmelden voor de Kleineondernemersregeling. Tussentijds stoppen kan alleen als je omzet in één kalenderjaar boven de 20.000 euro komt.

Hoe verwerk je de KOR in je boekhouding?

Val je onder de Kleineondernemersregeling? Dan moet je nog steeds een administratie bijhouden. Als je dat in BUNNI doet, zijn er twee momenten waarop je even moet opletten: tijdens het maken van een factuur en bij het inboeken van een ontvangen factuur. Op die momenten geef je namelijk aan dat er géén btw op de factuur zit.

De KOR en het maken van een factuur

Het is niet verplicht om facturen te versturen als je onder de KOR valt. Het mág wel en kan handig zijn voor je eigen administratie of omdat een opdrachtgever daar om vraagt.

Tijdens het maken van een factuur selecteer je het kruisje als btw-tarief. Daarnaast vermeld je op de factuur dat deze is vrijgesteld van btw. Als je die tekst eenmalig toevoegt aan je factuurontwerp (in stap 2 van de Factuurmaker), dan komt hij automatisch terug op al je facturen.

De KOR en het inboeken van facturen

Bij ontvangen facturen die je in BUNNI verwerkt, selecteer je ook het kruisje als btw-tarief. Je vult vervolgens het totaalbedrag van de factuur in.

Kleineondernemersregeling BUNNI

Vragen over de Kleineondernemersregeling?

Heb je een vraag over de KOR en je administratie in BUNNI? Stuur ons dan een berichtje, zodat we je kunnen helpen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties