Welk btw-tarief moet ik gebruiken?

Als zzp’er ben je verplicht om op de juiste manier btw in rekening te brengen. We kennen in Nederland verschillende btw-tarieven. En om het nog iets ingewikkelder te maken, zijn sommigen diensten zelfs vrijgesteld van btw. In dit artikel lees je de belangrijkste regels over de verschillende btw-tarieven.

Dit zijn de verschillende btw-tarieven die op jouw producten en diensten van toepassing kunnen zijn:

  • 21% btw (hoog)
  • 9% btw (laag)
  • 0% btw
  • Vrijgesteld van btw

21% btw: meest gebruikt door zzp’ers

Het hoge btw-tarief (21%) wordt het meest gebruikt door zpp’ers. Dit is namelijk het algemene tarief, dat geldt voor de meeste diensten en producten.

9% btw: eerste levensbehoeften

Het lage btw-tarief (9%) geldt voor veel eerste levensbehoeften. Denk aan voedingsmiddelen (met uitzondering van alcohol en tabak) en geneesmiddelen. Maar ook een nieuw kapsel, het plakken van een lekke band of een bezoek aan de bioscoop valt onder dit tarief.

Op de website van de Belastingdienst vind je een uitgebreid overzicht van alle producten en diensten die met 9% btw zijn belast.

Het lage btw-tarief is op 1 januari 2019 verhoogd van 6% naar 9%.

0% btw: leveringen buiten de EU

Voor sommige producten en diensten geldt het 0%-tarief. Dit tarief kan van toepassing zijn als je producten of diensten exporteert naar landen buiten de Europese Unie. Ook werkzaamheden die je verricht aan producten die uitgevoerd worden naar niet-EU-landen kunnen belast zijn met 0% btw.

De leveringen van producten aan ondernemers binnen de Europese Unie (maar buiten Nederland) valt ook onder het 0%-tarief.

Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van alle producten en diensten die met 0% btw zijn belast. Je moet kunnen aantonen dat je het 0%-tarief terecht hebt gebruikt. Bijvoorbeeld door aan te geven aan wie de goederen zijn geleverd.

Als het 0%-tarief van toepassing is op jouw producten of diensten, breng je dus geen btw in rekening. Je mag dan wél de btw die je betaalt over je uitgaven aftrekken als voorbelasting.

Vrijgesteld: culturele, medische en sociale branches

Een aantal branches zijn vrijgesteld van btw. Denk aan onderwijs, journalistiek en gezondheidszorg. Maar ook een sportclub, kinderopvang en uitvaartdienst kan vrijgesteld zijn van btw.

Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van alle branches en bedrijfsactiviteiten die zijn vrijgesteld van btw. Daar lees je ook aan welke voorwaarden voldaan moet worden om vrijgesteld van btw te zijn.

Als jouw producten of diensten zijn vrijgesteld van btw, dan vermeld je dus geen btw op je facturen. Daarop geef je wel aan dat jouw producten of diensten zijn vrijgesteld van btw. Zet er ook bij waarom dat is.

De btw die je betaalt over uitgaven die betrekking hebben op jouw vrijgestelde diensten mag je niet in aftrek brengen. Is slechts een deel van je omzet vrijgesteld van btw, dan mag je de btw die je betaalt deels aftrekken. Meer daarover lees je op de website van Belastingdienst.

Verschil tussen 0% en vrijgesteld

Op het oog lijkt er weinig verschil te zitten tussen het 0%-tarief en een btw-vrijstelling. Toch is dat wezenlijk anders.

Vallen jouw producten of diensten onder het 0%-tarief, dan mag je de betaalde btw over uitgaven namelijk terugvragen. En dat is dus niet het geval als jouw producten en diensten zijn vrijgesteld van btw. Controleer dus goed via de verwijzingen hierboven welk tarief voor jou van toepassing is.

Combinatie van btw-tarieven

Het kan zijn dat je een combinatie van producten en diensten levert waarvoor verschillende btw-tarieven gelden. Afhankelijk van de situatie moet je die dan afzonderlijk of als één geheel behandelen.

Als één geheel behandelen

Soms mag je die combinatie behandelen als één product of dienst. Bijvoorbeeld een knipbeurt bij de kapper (9% btw), waarbij tijdens het wassen shampoo (21% btw) wordt gebruikt. De shampoo maakt dan deel uit van de dienst en is ondergeschikt. Je mag dan het btw-tarief rekenen dat geldt voor het grootste deel van je product of dienst. In dit voorbeeld: 9%.

Afzonderlijk behandelen

Als meerdere producten of diensten met verschillende btw-tarieven hun zelfstandigheid behouden, moet je verschillende btw-tarieven rekenen. Bijvoorbeeld als na een knipbeurt bij de kapper (9% btw) een fles shampoo (21% btw) wordt verkocht. De shampoo heeft dan een zelfstandig karakter, omdat hij geen deel uitmaakt van de knipbeurt en ook elders gekocht kan worden. De shampoo en knipbeurt moeten dan apart worden gefactureerd, met elk hun eigen btw-tarief.

Meer informatie over een combinatie van btw-tarieven lees je op de website van de Belastingdienst.

Btw verleggen

In sommige gevallen zet je geen btw op je factuur, omdat je die moet ‘verleggen’ naar de opdrachtgever. Bijvoorbeeld als je diensten levert aan ondernemers in het buitenland of werkt als onderaannemer in de bouw, groenvoorziening of schoonmaakbranche.

In dit artikel lees je hoe btw verleggen werkt en wanneer de verleggingsregeling geldt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties