Btw verleggen als zzp’er

Lever je diensten aan buitenlandse ondernemers? Of werk je als onderaannemer in bijvoorbeeld de bouw? Dan is de kans groot dat de verleggingsregeling voor jou geldt. In dit artikel lees je wat die regeling inhoudt en hoe btw verleggen precies werkt.

Wat houdt ‘btw verleggen’ precies in?

Als je btw verlegt, zeg je eigenlijk tegen je opdrachtgever: “Reken jij er maar btw over!” Je stuurt dus een factuur zonder btw en laat de betalende partij daar zelf btw over rekenen en afdragen.

Natuurlijk kun je er niet zomaar voor kiezen om de verleggingsregeling toe te passen. Alleen in bepaalde situaties en onder specifieke voorwaarden moet je de btw verleggen.

Wanneer moet ik btw verleggen?

De meeste zzp’ers die de verleggingsregeling moeten toepassen, doen zaken met ondernemers in het buitenland. Maar ook zzp’ers die als onderaannemer werken in de bouw, schoonmaaksector of als hovenier krijgen te maken met het verleggen van btw.

Zakendoen met het buitenland

Lever je diensten aan ondernemers in het buitenland? Dan is de kans groot dat je de btw op je factuur moet verleggen. Alleen in heel specifieke gevallen mag je de btw niet verleggen.

Twijfel je of jouw grensoverschrijdende diensten wel of niet onder de verleggingsregeling vallen? Beantwoord dan deze korte vragenlijst van de Belastingdienst.

Werken als onderaannemer

Werk je als zzp’er in de (scheeps)bouw, schoonmaakbranche of groenvoorziening? En word je ingehuurd als onderaannemer? Dan geldt de verleggingsregeling waarschijnlijk ook voor jou.

Je mag de btw alleen verleggen als je fysieke werkzaamheden verricht: bouwen, slopen, aanleggen, onderhouden, herstellen of schoonmaken. De regeling geldt dus niet voor bijvoorbeeld architecten en ontwerpers. Ook voor verhuur of bewaking mag je geen btw verleggen.

Andere activiteiten waarbij je btw moet verleggen

Zakendoen met het buitenland of werken als onderaannemer is voor de meeste zzp’ers de reden dat ze btw moeten verleggen. Toch zijn er een aantal andere activiteiten waarbij de verleggingsregeling geldt. Een overzicht daarvan vind je op deze pagina.

Hoe werkt btw verleggen?

Het toepassen van de verleggingsregeling is gelukkig redelijk simpel. Hieronder vind je een stappenplan.

  1. Maak een factuur zonder btw
  2. Zet op de factuur ‘btw verlegd’ en vermeld het btw-nummer van de afnemer
  3. Geef de dienst tijdens je btw-aangifte aan bij rubriek 1 (‘Prestaties binnenland’) of rubriek 3 (‘Prestaties naar of in het buitenland’)
  4. Als je zakendoet met EU-landen vul je naast de btw-aangifte óók het formulier ‘Opgaaf intracommunautaire prestaties‘ in

Wat moet ik doen als de btw naar mij verlegd is?

Heb je een factuur ontvangen waarop de btw naar jou verlegd is? Volg dan het onderstaande stappenplan.

  1. Reken zelf uit hoeveel btw er verlegd is door middel van de gefactureerde bedragen (lees hier welk btw-tarief je moet gebruiken)
  2. Vul het berekende btw-bedrag tijdens je btw-aangifte in bij rubriek 2 (‘Verleggingsregelingen binnenland’) of bij rubriek 4 (‘Prestaties uit het buitenland aan u verricht’)
  3. Tijdens dezelfde btw-aangifte trek je het berekende btw-bedrag af als voorbelasting. Dat doe je bij de rubriek ‘Voorbelasting, kleineondernemersregeling en schatting’. Per saldo betaal je dan dus niets.

Zo werkt verlegde btw in BUNNI

Houd je jouw administratie bij in BUNNI? Dan is het verwerken van verlegde btw een fluitje van een cent.

Heeft een Nederlandse ondernemer bijvoorbeeld de btw naar je verlegd? Dan kies je verlegd. En bij een buitenlandse factuur klik je op Europa of Buiten Europa. Afhankelijk van waar de ondernemer gevestigd is.

Wij zorgen er vervolgens voor dat de verlegde btw wordt berekend én terugkomt in de juiste onderdelen van je btw aangifte. Super simpel, toch?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties