Moneybird vergelijken met BUNNI is misschien niet helemaal eerlijk. Moneybird is namelijk opgericht in 2008 en BUNNI ontstond pas 11 jaar later. Wij konden dus met een schone lei beginnen. En boekhouden opnieuw uitvinden, omdat we bestaande software te blauw en ingewikkeld vonden.
Je merkt het al: we zijn verre van objectief. Toch gaan we Moneybird en BUNNI zo eerlijk mogelijk vergelijken. Zodat jij een boekhoudpakket kunt kiezen dat bij je past. Voor veel ondernemers is onze conculega een uitstekende keuze. Maar we spreken ook zzp’ers die Moneybird te ingewikkeld of overweldigend vinden en daarom naar ons overstappen.
Verschillende doelgroepen
Moneybird en BUNNI worden gebruikt door verschillende doelgroepen. Ondernemers die dagelijks erg veel facturen moeten versturen, werken meestal liever met Moneybird. Het bedrijf is namelijk begonnen als facturatiesoftware.
Daardoor heeft Moneybird geavanceerde functies rondom het versturen van facturen. Dat is ideaal voor grote bedrijven die veel offertes, pakbonnen en facturen maken. Rond 2016 heeft het bedrijf haar facturatiepakket doorontwikkeld tot boekhoudpakket. BUNNI hebben we daarentegen vanaf het begin ontwikkeld als compleet boekhoudpakket voor zzp’ers. Daardoor sluiten alle onderdelen van een administratie naadloos op elkaar aan. Van je urenregistratie en projectbeheer tot en met een automatisch kloppende winst- en verliesrekening.
Dat maakt BUNNI vooral populair bij dienstverlenende ondernemers en kleine (web)winkels. Je krijgt bij ons namelijk vooral de noodzakelijke functies, waardoor de software overzichtelijk en laagdrempelig blijft. Tegelijkertijd houd je met BUNNI een waterdichte administratie bij. We geloven dat de traditionele manier van boekhouden bij veel ondernemers voor fouten zorgt. Daarom kom je bij ons zo min mogelijk ingewikkelde begrippen tegen. En maken we complexe boekhoudkundige concepten eenvoudig met innovatieve functies.
Speciaal voor boekhouders en puzzelaars
Veel ondernemers vinden het prettig als een financieel expert de jaaraangifte verzorgt of controles uitvoert. Daarom heeft BUNNI de Boekhoudermodus: minder kleur, veel ingewikkelde begrippen. De boekhouder kan daar ook jouw categorieën indelen in een eigen schema. Zo hebben jullie allebei een overzicht dat werkt.
Modus voor boekhouders en puzzelaars
Veel ondernemers vinden het prettig als een financieel expert de jaaraangifte verzorgt of controles uitvoert. Daarom heeft BUNNI de Boekhoudermodus: minder kleur, veel ingewikkelde begrippen. De boekhouder kan daar ook jouw categorieën indelen in een eigen schema. Zo hebben jullie allebei een overzicht dat werkt.
Andere manier van werken
Dat Moneybird en BUNNI populair zijn bij verschillende soorten ondernemers, heeft ook te maken met de manier waarop de software in elkaar zit. We hebben er geen wetenschappelijk onderzoek naar laten doen, maar de ietwat chaotische of creatieve ondernemer wordt waarschijnlijk vrolijker van onze aanpak. Terwijl de gestructureerde ondernemer vermoedelijk eerder de aanpak van Moneybird waardeert. Dat komt doordat het uitvoeren van dezelfde taak in beide pakketten totaal anders werkt. Dat kunnen we het best uitleggen aan de hand van een aantal voorbeelden.
1. Factuur verwerken
Je hebt een zakelijke aankoop gedaan en wil de factuur toevoegen aan je administratie. In Moneybird moet je daarvoor eerst een contact aanmaken en verplicht een omschrijving invullen. De kosten worden standaard gekoppeld aan “Ongecategoriseerde uitgaven”. Aangezien dat weinig inzicht geeft in het soort kosten dat je maakt, wil je waarschijnlijk zelf een categorie aanmaken. Dat kan vanaf een aparte pagina nadat je gekozen hebt of die op “Resultatenrekening” of “Balans” thuishoort.
In BUNNI sleep je de factuur direct naar je administratie. Het is bij ons niet nodig om een contact aan te maken of een omschrijving in te vullen. Je kunt direct de bijbehorende banktransactie selecteren en je eigen categorie kiezen of aanmaken. Met zowel Moneybird als BUNNI kun je jouw papieren bonnetjes ook inscannen met een mobiele app en je facturen doorsturen naar een speciaal e-mailadres.
2. Inkomsten en uitgaven groeperen
Tijd voor een overeenkomst! In tegenstelling tot veel traditionele boekhoudpakketten, gebruiken Moneybird en BUNNI beiden categorieën om je uitgaven en inkomsten te groeperen. Het kost in Moneybird wel iets meer stappen (en denkwerk) om je eigen categorieën aan te maken. Met beide pakketten kun je gemakkelijk relevante suggesties toevoegen.
Als je samenwerkt met een boekhouder of accountant, dan ben je in Moneybird waarschijnlijk overgeleverd aan diens rekeningschema. Dat is een lijst met categorieën die boekhouders en accountants gebruiken om de verschillende soorten kosten van een onderneming inzichtelijk te maken.
In Nederland bestaat er geen vaste of verplichte indeling. Elke boekhouder gebruikt een eigen rekeningschema, dat vaak nét even anders in elkaar zit. Dat zijn termen als 4790. Overige kantoorkosten of 2000. Kruisposten.
In BUNNI kan de boekhouder of accountant jouw kleurrijke categorieën indelen in een eigen rekeningschema. Zonder dat ’t elkaar in de weg zit. Zo hebben jullie allebei een overzicht dat werkt. Hierboven zie je een voorbeeld van één administratie, met twee aparte indelingen.
3. Investeringen afschrijven
Sommige grote aankopen mag je niet in één keer aftrekken van je winst, maar moet je over meerdere jaren afschrijven. Dat is geen keuze, maar een eis van de Belastingdienst. Investeringen afschrijven werkt in Moneybird nét even anders dan in BUNNI.
In Moneybird moet je daarvoor eerst een aantal speciale categorieën aanmaken. Daarna verwerk je de factuur van de investering en selecteer je een “Vaste activa”-categorie bij de juiste factuurregel(s). De investering staat dan op de balans. Vervolgens moet je in Moneybird de afschrijvingen aanmaken. Daarvoor creëer je een memoriaalboeking met twee regels: een negatief bedrag op een activacategorie en een positief bedrag op een kostencategorie. Als je in gelijke termijnen afschrijft, kun je tot slot aangeven dat die memoriaalboeking periodiek moet terugkomen. Schrijf je willekeurig af, dan moet je in Moneybird elk jaar handmatig de juiste memoriaalboeking aanmaken.
In BUNNI krijg je een melding als je een factuur verwerkt die waarschijnlijk moet worden afgeschreven. Als dat klopt, zet je een vinkje bij Grote aankoop die ik moet afschrijven. Je kunt de standaard afschrijftermijn eventueel aanpassen en een restwaarde invullen. Meer hoef je niet te doen, want wij voegen de investering toe aan de balans en maken de afschrijvingen aan. Ook als je willekeurig afschrijft, bijvoorbeeld omdat je een starter bent.
Functies en koppelingen
Moneybird heeft iets meer functies dan BUNNI. Wij richten ons namelijk vooral op dienstverlenende ondernemers en hebben daar de belangrijkste functies voor. Je kunt bij ons bijvoorbeeld geen betaalrekening openen, maar wel je eigen bankrekening koppelen. Moneybird heeft een aantal koppelingen met webshops en kassasystemen, die BUNNI nog niet heeft. Dat kan handig zijn als je veel verkoopt via een fysieke winkel of webshop. Deze koppelingen brengen meestal wel extra kosten met zich mee.
Beide boekhoudpakketten hebben een directe koppeling met alle Nederlandse banken, waardoor betalingen automatisch in je administratie belanden. Moneybird brengt voor de koppeling met sommige banken (zoals SNS, RegioBank en ASN Bank) extra kosten in rekening. In BUNNI is de koppeling met alle banken volledig gratis.
Abonnementsprijs
Voor een kleine ondernemer kan de abonnementsprijs een belangrijke rol spelen in de keuze voor een boekhoudpakket. Daarom vergelijken we ook de tarieven van Moneybird en BUNNI. We vermelden de prijzen exclusief btw, want die mag je als ondernemer voor de btw terugvragen.
Moneybird heeft verschillende pakketten. De goedkoopste optie kost 14 euro per maand en is gelimiteerd tot het verwerken van 20 banktransacties per maand. Houd er rekening mee dat veel ondernemers daar al snel overheen gaan, omdat transacties tussen je eigen (spaar)rekeningen ook meetellen. Je betaalt 25 euro per maand als je 20 tot 50 banktransacties verwerkt. Daarboven hanteert Moneybird een prijs van 35 euro per maand. Goed om te weten: voor de koppeling met sommige banken rekent Moneybird een toeslag van 4 euro per maand. We hebben de prijzen van de Moneybird Betaalrekening niet meegenomen in deze vergelijking. Daarvoor worden extra kosten per transactie gerekend.
Wij houden niet van limieten of ingewikkelde pakketten. Daarom kun je BUNNI gebruiken voor 10 euro per maand. Je krijgt dan alle functies, ongelimiteerd en zonder verborgen kosten.
10 euro per maand
exclusief 21% btw
Ons eerlijke advies
Wij gaan je natuurlijk geen boekhoudpakket adviseren. Dat zou namelijk zeer ongeloofwaardig zijn. De kans is bovendien groot dat je inmiddels al een voorkeur voor BUNNI of Moneybird hebt. Voor twijfelaars hebben we wél advies: open een account bij beide aanbieders. Je kunt BUNNI en Moneybird namelijk kosteloos en zonder verplichtingen uitproberen. Verwerk bijvoorbeeld een factuur in beide pakketten. Of leg je gewerkte uren vast. Dan weet je snel genoeg wat voor jou prettiger werkt.
Dit zeggen overstappers
Hieronder vind je de beoordelingen van échte ondernemers die zijn overgestapt naar BUNNI. We hebben niemand beloond (of bedreigd).