e-Boekhouden vergelijken met BUNNI is spannend, want de overeenkomsten zijn klein. Je kunt met beide programma’s een administratie bijhouden, maar verder verschillen we nogal van elkaar. Zoals een duif en een pauw. Of een Rembrandt en een Banksy. Goed, je snapt wat we bedoelen.
Hoewel we totaal niet objectief zijn, gaan we e-Boekhouden en BUNNI zo goed mogelijk voor je vergelijken. Zonder waardeoordeel. Onze conculega is voor veel ondernemers namelijk een uitstekend boekhoudpakket. Maar we spreken ook zzp’ers die e-Boekhouden te ingewikkeld of gebruiksonvriendelijk vinden. En om die reden naar ons overstappen.
Verschillende doelgroepen
Dat komt doordat e-Boekhouden en BUNNI populair zijn bij verschillende doelgroepen. Zo zijn zzp’ers met een financiële achtergrond vaak enthousiast over e-Boekhouden. Terwijl ondernemers zonder financiële achtergrond eerder onze aanpak waarderen.
e-Boekhouden pakt de administratie op de traditionele manier aan. Met grootboekrekeningen, veel tabellen en een flinke dosis vakjargon. Daar is inhoudelijk weinig op aan te merken, want zo gaat het al jaren. Voor boekhouders of ondernemers met een financiële achtergond is dat een feest der herkenning. Ondernemers die bereid zijn een cursus boekhouden te volgen en affiniteit hebben met cijfers, komen waarschijnlijk ook aan hun trekken.
Wij geloven dat die traditionele manier van boekhouden bij veel ondernemers juist voor fouten zorgt. In BUNNI vind je daarom zo min mogelijk ingewikkelde begrippen, weinig tabellen en veel kleur. We maken complexe boekhoudkundige concepten eenvoudig met slimme functies. En proberen dat noodzakelijke kwaad iets leuker te maken met ons eigenaardige gevoel voor humor. Dat maakt BUNNI vooral populair bij dienstverlenende zzp’ers en ondernemers zonder financiële achtergrond.
Speciale modus voor boekhouders en puzzelaars
Veel ondernemers vinden het prettig als een financieel expert de jaaraangifte verzorgt of controles uitvoert. Daarom heeft BUNNI de Boekhoudermodus: weinig kleur, veel ingewikkelde begrippen. De boekhouder kan daar ook jouw categorieën indelen in een eigen schema. Zo hebben jullie allebei een overzicht dat werkt.
Speciaal voor boekhouders en puzzelaars
Veel ondernemers vinden het prettig als een financieel expert de jaaraangifte verzorgt of controles uitvoert. Daarom heeft BUNNI de Boekhoudermodus: weinig kleur, veel ingewikkelde begrippen. De boekhouder kan daar ook jouw categorieën indelen in een eigen schema. Zo hebben jullie allebei een overzicht dat werkt.
Andere manier van werken
Dat e-Boekhouden en BUNNI populair zijn bij verschillende soorten ondernemers, heeft vooral te maken met de manier waarop de software werkt. Wat ons betreft is het één niet per se beter dan het ander. Het is vooral heel verschillend. Dat kunnen we het best laten zien aan de hand van drie voorbeelden.
1. Factuur toevoegen
Je hebt een zakelijke aankoop gedaan en wil de factuur toevoegen aan je administratie. In e-Boekhouden moet je daarvoor eerst een relatie aanmaken, de factuurdatum en het factuurnummer invullen, de bedragen en btw-percentages overnemen en een tegenrekening kiezen. Daarna kun je de factuur uploaden en opslaan.
In BUNNI sleep je de factuur direct naar je administratie. Je bepaalt zelf wanneer je een categorie kiest en de factuurdatum invult. Het is bij ons niet nodig om een relatie aan te maken. Je kunt direct de bijbehorende banktransactie selecteren, zodat wij het bedrag alvast invullen en de btw uitrekenen.
Met zowel e-Boekhouden als BUNNI kun je jouw papieren bonnetjes ook inscannen met een mobiele app en je facturen doorsturen naar een speciaal e-mailadres.
2. Grootboekrekeningen of categorieën
Bij e-Boekhouden zijn zogenaamde grootboekrekeningen leidend. Dat is een lijst met categorieën die boekhouders en accountants gebruiken om de verschillende soorten kosten van een onderneming inzichtelijk te maken. In Nederland bestaat er geen vaste of verplichte indeling. Elke boekhouder gebruikt een eigen rekeningschema, dat vaak nét even anders in elkaar zit.
Alle inkomsten en uitgaven die je verwerkt in e-Boekhouden, breng je onder in dat soort grootboekrekeningen. Dat zijn termen als 4790. Overige kantoorkosten of 2000. Kruisposten, maar je kunt ook je eigen grootboeken aanmaken.
In BUNNI werken we niet standaard met grootboekrekeningen. Je maakt zelf kleurrijke categorieën aan die voor jouw bedrijf relevant zijn. Als je inspiratie nodig hebt, kun je onze suggesties toevoegen. Dat zijn categorieën als Bankkosten of Webhosting.
Werk je met een boekhouder in BUNNI? In de Boekhoudermodus kan een financieel expert jouw kleurrijke categorieën indelen in grootboekrekeningen. Zonder dat ’t elkaar in de weg zit. Zo hebben jullie allebei een overzicht dat werkt. Hierboven zie je een voorbeeld van één administratie, met twee aparte indelingen.
3. Investering afschrijven
Sommige grote aankopen mag je van de Belastingdienst niet in één keer aftrekken van je winst, maar moet je afschrijven. Een boekhoudkundig concept dat in beide softwarepakketten net even anders werkt.
Bij e-Boekhouden moet je daar zelf aan denken. Het complete stappenplan vind je in deze handleiding, maar we zullen de belangrijkste stappen kort omschrijven. Je maakt in e-Boekhouden eerst twee grootboekrekeningen aan: een op de balans en een op de winst- en verliesrekening. Daarna verwerk je de factuur van de aankoop die je gaat afschrijven. Vervolgens maak je een zogenaamde activagroep aan en voeg je de activa daar aan toe. Je vult dan onder andere de restwaarde in en kiest een afschrijftermijn.
In BUNNI krijg je een melding als je een factuur verwerkt die waarschijnlijk moet worden afgeschreven. Als dat klopt, zet je een vinkje bij Grote aankoop die ik moet afschrijven. Je kunt de standaard afschrijftermijn eventueel aanpassen en een restwaarde invullen. Meer hoef je niet te doen, want wij voegen de investering toe aan de balans en maken de afschrijvingen aan.
Functies en koppelingen
e-Boekhouden heeft meer functies dan BUNNI. Wij richten ons namelijk vooral op dienstverlenende zzp’ers en hebben daar de belangrijkste functies voor. Je kunt bij ons bijvoorbeeld wel producten toevoegen, maar nog geen productvoorraad bijhouden. Daarnaast heeft e-Boekhouden koppelingen met webshops en kassasystemen, die BUNNI nog niet heeft. Als je een fysieke winkel of webshop hebt, kan e-Boekhouden daardoor tijdswinst opleveren. Houd er rekening mee dat die koppelingen soms extra kosten met zich meebrengen.
Beide boekhoudpakketten hebben een directe koppeling met alle Nederlandse banken, waardoor betalingen automatisch in je administratie belanden. Bij e-Boekhouden worden extra kosten in rekening gebracht voor het koppelen met sommige banken (zoals ASN Bank en Knab). In BUNNI is de koppeling met alle banken volledig gratis.
Prijskaartje
We begrijpen dat de prijs ook een rol speelt in je keuze tussen e-Boekhouden en BUNNI. Daarom vergelijken we hieronder de verschillende tarieven. We noemen de prijzen exclusief btw, want die mag je als ondernemer vaak terugvragen.
Bij e-Boekhouden betaal je 9,95 per maand als je een kleine administratie hebt. Daar kunnen kosten bijkomen. Bijvoorbeeld voor de koppeling met sommige banken en andere software. Je kunt dan 20 boekingen per maand (240 per jaar) verwerken. Houd er rekening mee dat je tijdens het verwerken van één factuur bij e-Boekhouden 2 boekingen aanmaakt. En dat geldt ook voor het verwerken van een transactie naar je spaarrekening. De meeste ondernemers verwerken dus al gauw meer dan 240 boekingen per jaar. Dan betaal je bij e-Boekhouden 24,50 euro per maand voor boekhouden en factureren.
BUNNI heeft geen limieten. Je betaalt bij ons 10 euro per maand. Voor alle functies, ongelimiteerd, zonder verborgen kosten.
10 euro per maand
exclusief 21% btw
Ons advies
We gaan je niet vertellen welk boekhoudpakket je moet kiezen. Dat zou net zo geloofwaardig zijn als de WC Eend-reclame. Bovendien kun je zelf veel beter bepalen welk pakket het best bij jou past. Grote kans dat je inmiddels een voorkeur voor BUNNI of e-Boekhouden hebt. Als je toch nog twijfelt, adviseren we je om bij beide aanbieders een proefaccount aan te maken. Zowel e-Boekhouden als BUNNI kun je kosteloos en zonder verplichtingen uitproberen.
Dit zeggen onze gebruikers
Benieuwd wat andere ondernemers van ons vinden? Hieronder vind je beoordelingen van échte zzp’ers die zijn overgestapt naar BUNNI.