DigiBTW vs BUNNI

DigiBTW vergelijken met BUNNI kan lastig zijn, want op het eerste gezicht lijken we best wel op elkaar. Beide programma’s richten zich op zzp’ers en hebben ongeveer dezelfde functies. DigiBTW is iets duurder dan BUNNI, maar dat scheelt niet veel. Toch zijn er meer verschillen dan overeenkomsten. Daarom gaan we beide boekhoudpakketten zo goed mogelijk voor je vergelijken. 

Hoewel wij natuurlijk totaal niet objectief zijn, is deze vergelijking goudeerlijk. Wat ons betreft is het ene boekhoudpakket namelijk niet per se beter dan het andere. Veel zzp’ers vinden DigiBTW een fijne manier om de administratie bij te houden. Tegelijkertijd spreken we ook ondernemers die naar BUNNI zijn overgestapt, omdat ze onze aanpak prettiger vinden.

Samenwerking met Knab

DigiBTW werkt samen met Knab. Daardoor lijkt het alsof de bank haar eigen boekhoudpakket heeft, maar dat is dus DigiBTW met een ander logo erboven.

Dankzij die samenwerking koppel je een Knab-rekening kosteloos aan DigiBTW. Heb je een andere bank? Dan betaal je bij DigiBTW voor elke bankrekening 4 euro per maand extra. Bij BUNNI koppel je elke bank gratis aan je administratie. Wij hebben dus óók een directe bankkoppeling met Knab. Samen met alle andere banken in Nederland en veel internationale betaalproviders.

Bij BUNNI gebruiken we de officiële bankverbindingen om je transacties veilig en geautomatiseerd toe te voegen aan je administratie. Daardoor weet je precies welke opdrachtgevers nog niet betaald hebben en vergeet je nooit meer een bonnetje of factuur toe te voegen.

Aparte weergave voor boekhouders (en puzzelaars) 

Wij geloven dat een zzp’er anders naar de administratie kijkt dan een financieel expert. Daarom vind je in BUNNI géén ingewikkelde begrippen. Behalve in de Boekhoudermodus. Dat is een aparte omgeving, die we ontworpen hebben voor boekhouders, accountants en belastingadviseurs. Zo heeft iedereen op zijn eigen manier inzicht.

Aparte weergave voor boekhouders

Wij geloven dat een zzp’er anders naar de administratie kijkt dan een financieel expert. Daarom vind je in BUNNI géén ingewikkelde begrippen. Behalve in de Boekhoudermodus. Dat is een aparte omgeving, die we ontworpen hebben voor boekhouders, accountants en belastingadviseurs. Zo heeft iedereen op zijn eigen manier inzicht.

Belangrijkste verschil

Die aparte weergave is ook meteen het grootste verschil tussen DigiBTW en BUNNI. Bij onze conculega word je om de oren geslagen met boekhoudkundig begrippen: activa, beginbalans of crediteuren. Dat kan behoorlijk overweldigend zijn – zeker voor een startende ondernemer. Voor zzp’ers met een boekhoudkundige achtergrond is dat uiteraard geen probleem.

In BUNNI vind je alleen begrijpelijk Nederlands. En gebruiken we slimme functies om te voldoen aan ingewikkelde regels. Onze gebruikers noemen dat vaak ‘een verademing’, maar voor sommige zzp’ers is dat even wennen. Ondernemers die wel bekend zijn met boekhoudkundige begrippen, werken dus liever in onze Boekhoudermodus.

We hebben die aparte omgeving niet alleen gebouwd vanwege de taalbarrière. Er is nóg een fundamenteel verschil.

Inzicht op je eigen manier

Om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken, koppel je die aan categorieën. Bij DigiBTW kies je uit een bestaande lijst met categorieën. Je kunt zelf een categorie toevoegen, maar die moet gekoppeld zijn aan een bestaande categorie.

In BUNNI werkt dat precies andersom. Je kiest bij ons zelf de categorieën die voor jouw bedrijf relevant zijn. Als je inspiratie nodig hebt, voeg je gemakkelijk onze suggesties toe. En door kleurtjes te kiezen, krijg je nog meer inzicht in je geldstromen.

Werk je samen met een boekhouder? Die kan jouw categorieën indelen in een eigen schema. Zo hebben jullie allebei een eigen overzicht. Zonder dat het elkaar in de weg zit. In de afbeelding zie je een voorbeeld van twee indelingen in één administratie.

Functies en koppelingen

DigiBTW en BUNNI beschikken over ongeveer dezelfde functies. We richten ons namelijk beiden vooral op zzp’ers en hebben daar de belangrijkste opties voor.

Zo hebben we allebei een koppeling met Mollie, zodat je gemakkelijk een betaalverzoek meestuurt met je facturen. Je opdrachtgevers kunnen dat direct betalen met iDeal of een andere betaalmethode. DigiBTW heeft een koppeling met de Belastingdienst, die BUNNI nog niet heeft. Wij laten je wel zien hoe je jouw btw aangifte invult, zodat je de bedragen kunt kopieëren en plakken naar je aangifte.

Beide boekhoudpakketten hebben nog geen koppeling met webshop-systemen. Wij hebben wél een API, waarmee je jouw administratie in BUNNI koppelt aan andere software. Daar brengen we geen extra kosten voor in rekening. Een kleine beetje verstand van programmeren (of de hulp van een whizzkid) is wel noodzakelijk. DigiBTW heeft geen API.

Betrouwbare beoordelingen?

We doen het liever niet, maar we moeten toch even een pijnlijk puntje aanstippen. DigiBTW biedt haar gebruikers korting aan in ruil voor een recensie. En dat roept bij ons de vraag op: hoe betrouwbaar zijn de beoordelingen van DigiBTW?

Dit screenshot (genomen op 13 november 2023) laat zien dat DigiBTW gebruikers aanmoedigt om een positieve beoordeling op Google te plaatsen. In onze ogen maakt dat een deel van de beoordelingen van dit boekhoudpakket iets minder betrouwbaar.

DigiBTW laat ons weten dat het altijd álle reviews heeft beloond, ongeacht het aantal sterren. Via de mail geeft het bedrijf toe dat er inderdaad “Geef DigiBTW 5-sterren en verdien een maand gratis abonnement!” op de website stond, maar dat andere beoordelingen ook werden beloond en dat er om kritische feedback werd gevraagd. Inmiddels is DigiBTW gestopt om specifiek te vragen naar 5-sterrenbeoordelingen. Gebruikers ontvangen weliswaar nog steeds korting voor het plaatsen van een beoordeling, maar er wordt niet meer specifiek om een positieve review gevraagd. Dat lijkt ons een gezonde ontwikkeling.

Wij hebben nog nooit iemand beloond (of bedreigd) voor het plaatsen van een beoordeling. Al onze recensies zijn dus goudeerlijk.

Abonnementsprijs

Voor veel ondernemers speelt de prijs van een boekhoudpakket ook een belangrijke rol in de vergelijking. Daarom hebben we de abonnementsprijs van DigiBTW en BUNNI met elkaar vergeleken. De prijzen zijn exclusief btw, want die mogen de meeste zzp’ers terugvragen.

DigiBTW hanteert een abonnementsprijs van 12,50 euro per maand of 120 euro per jaar. Voor het koppelen van je bankrekening worden extra kosten in rekening gebracht. Je betaalt 4 euro per maand extra voor elke (spaar)rekening die je automatisch wil inladen in DigiBTW. Bankier je bij Knab en sluit je een abonnement af via je bank? Dan betaal je 12 euro per maand voor je DigiBTW-abonnement.

Bij BUNNI betaal je 10 euro per maand. Voor alle functies, ongelimiteerd en zonder verborgen kosten. Bij ons kun je dus kosteloos al je rekeningen koppelen.

10 euro per maand

exclusief 21% btw

Ons opmerkelijke advies

Het zou vreemd zijn als wij een boekhoudpakket zouden adviseren. Dat is net zo geloofwaardig als de reclame van WC-Eend. Wat we je wél willen adviseren: open een proefaccount bij beide softwarepakketten en voer een aantal handelingen uit. Dan weet je snel genoeg wat voor jou het prettigst werkt. En dat is uiteindelijk het belangrijkst.

Dit zeggen overstappers

Hieronder vind je een aantal beoordelingen van zzp’ers die zijn overgestapt naar BUNNI. En daar zijn ze niet voor beloond.