Een bestaande administratie overzetten naar BUNNI

Je bent overtuigd: boekhouden in BUNNI is sneller én leuker. Hoog tijd om die oude administratie ritueel te verbranden. Net op tijd heb je een helder moment. “Moet ik mijn administratie niet minimaal 7 jaar bewaren? Of toevoegen aan BUNNI?” Leg die jerrycan maar snel weg, want in dit artikel vertel ik precies waar je op moet letten als je een bestaande boekhouding wil overzetten.

Wat is het beste moment om te wisselen van boekhoudpakket?

Boekhoudkundig maakt het niet zoveel uit wanneer je van administratiesoftware wisselt. Dat heeft namelijk altijd een beetje aandacht en liefde nodig. En als je een relatief eenvoudige administratie hebt, is het omzetten een fluitje van een cent. Een zzp’er kan dus op elk moment van het jaar prima wisselen van boekhoudpakket.

Helaas wordt het overstappen vaak onnodig lang uitgesteld. Jammer voor ons, maar nog vervelender voor jou. Want al die tijd heb je minder inzicht in je financiën. En misschien wel onnodige stress over blauwe enveloppen en rondslingerende bonnetjes. Daarom kun je het best zo vroeg mogelijk overstappen naar een systeem dat je snapt.

Je kunt je administratie trouwens met terugwerkende kracht bijhouden in BUNNI. Sommige zzp’ers twijfelen of hun oude boekhouding klopt of vinden het prettig om alles in één systeem te hebben. Dat kan zonder problemen, zelfs jaren in het verleden.

Stappenplan voor een sluitende administratie

Laten we zeggen dat je bedrijf al een paar jaar bestaat. De boekhouding deed je tot nu toe in een niet-zo-sexy spreadsheet of ander softwarepakket. Voor je gevoel zitten daar geen fouten in, dus je gaat bij ons aan de slag (yeah!) met een schone lei. Als je eenmalig de onderstaande stappen volgt, sluiten beide administraties perfect aan.

1. Kies een vaarwel-datum 📅

Dat is het moment waarop je stopt met je oude boekhouding en verder gaat in BUNNI. Je kunt het best een datum in het verleden kiezen. Doe je elk kwartaal aangifte en twijfel je over een geschikte vaarwel-datum? Dan is de laatste dag van het afgelopen kwartaal een prima keuze. Dus 31 maart, 30 juni, 30 september of 31 december.

2. Rond je oude boekhouding af 🏁

Zorg dat je oude boekhouding op orde is tot en met de door jou gekozen vaarwel-datum. De factuurdatum van je inkomende en uitgaande facturen is daarbij leidend. Gelukt? Bedank je oude systeem en leg uit dat jullie wegen scheiden. Dit kan een emotioneel moment zijn.

3. Sleep de facturen ná je vaarwel-datum naar BUNNI 🥕

Ook hier is de factuurdatum leidend. Is jouw vaarwel-datum 30 september, dan sleep je alle facturen met een factuurdatum vanaf 1 oktober naar BUNNI. Datzelfde geldt voor het toevoegen van je banktransacties.

4. Check of er openstaande facturen zijn 🧾

Het zou kunnen dat je een factuur verstuurd hebt vóór de vaarwel-datum, die nog niet betaald is. Of dat jij nog een oude factuur moet betalen. Al die openstaande facturen sleep je óók naar BUNNI. Dan weet je zeker dat je het niet vergeet én dan klopt je balans.

Ben je een expert (of boekhouder)? Dan kun je ook de beginstand van je andere balansposten invullen. Dat doe je op de pagina Categorieën met de Boekhoudermodus aan (via het konijn rechts bovenin). De beginstand in BUNNI is gelijk aan de eindstand van de balans uit je vorige administratie.

5. Stel je banksaldo in 💶

BUNNI kan alleen de banktransacties zien die je zelf toevoegt. We weten dus niet wat je banksaldo is. (Als je de automatische bankkoppeling gebruikt, krijgen we die informatie wél.) Om te zorgen dat het saldo – naast je rekeningnummer op de pagina Bank – klopt, vul je het startbedrag in. Dat doe je als volgt:

1. Ga naar de pagina Bank
2. Klik op de drie stippen naast je bedrijfsnaam
3. Klik op Deze rekening bewerken en vul het startbedrag in

Het startbedrag is het saldo op je rekening toen je bij ons ging boekhouden. Kun je dat niet terugvinden bij je bank? Zorg dan dat alle banktransacties in BUNNI zitten en vergelijk het saldo volgens je boekhouding met het daadwerkelijke saldo op je rekening. Het verschil is dan het startbedrag.

6. Ben je grote aankopen aan het afschrijven? 💻

Sommige aankopen mag je niet in één keer van je winst aftrekken. De precieze regels vind je hier, maar denk aan een laptop of fotocamera. Als je in je vorige administratie aankopen aan het afschrijven was, dan wil je dat die afschrijvingen ook in je nieuwe administratie doorlopen. Sleep de oorspronkelijke factuur daarom naar BUNNI en klik op Grote aankoop die ik moet afschrijven. Het is belangrijk dat je de juiste factuurdatum invult en dezelfde afschrijvingsperiode selecteert (door de oranje pijl te verslepen).

7. Ontkurk een fles bubbels of schiet een confettikanon af 🥳

Allebei mag natuurlijk ook. Vanaf nu ga je namelijk beter, sneller én leuker boekhouden. Bewaar je oude administratie 7 jaar op een veilige plek, voor het geval je een controle krijgt. *klopt af* En als je toch ergens vastloopt of over twijfelt, dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Helaas, alle tickets voor de BUNNI Bootcamp zijn vergeven.

Stuur een mailtje naar hallo@bunni.nl als je interesse hebt in de opnames.


BUNNI

Je administratie zal nooit meer hetzelfde zijn


In positieve zin dan. Probeer alles uit tijdens je proefperiode. Daarna zit je nergens aan vast.


We hebben een hekel aan spam, dus je gegevens worden met zorg behandeld. Dat staat - in iets meer woorden - ook in ons privacybeleid. Je proefperiode stopt automatisch.