Manon Mikkers over beter presenteren

Vergeet muren van tekst en voorspelbare dia’s. Presentatie-expert Manon Mikkers deelt concrete tips waarmee je jouw presentaties direct naar een hoger niveau tilt. Met haar achtergrond in mediapsychologie weet ze precies hoe je de hersenen van je luisteraars effectief aanspreekt. Deze aflevering van Pepers & Pegels is dus leerzaam voor iedereen die wel eens een presentatie geeft.

Van hobby naar carrière

Met een vader die projectoren verkocht, kwam Manon al vroeg in aanraking met PowerPoint. “Ik liep als tiener met een projector in mijn rugzak,” vertelt ze. “Andere kinderen konden de presentaties alleen maar maken, maar ik kon ze ook echt laten zien.” Hoewel Manon arts wilde worden, belandde ze na vier keer uitgeloot te zijn in de psychologie. Met een specialisatie in mediacommunicatie.

Na haar studie werkte Manon bij het presentatieteam van een groot bedrijf. Pas veel later zette ze de stap naar ondernemerschap. “Het heeft me altijd verbaasd dat mensen presentaties als werk beschouwen. Ik vind het juist leuk!” Via BeterePresentaties.nl geeft Manon presentatietrainingen en helpt ze bij het maken van effectieve PowerPoints.

De grootste presentatiefout

Volgens Manon is de grootste fout die ze in presentaties ziet, het gebruik van een wall of text. “Mensen kunnen niet luisteren én lezen tegelijk,” legt ze uit. We lezen met onze ogen, maar sturen dat door naar het auditief centrum in onze hersenen. “Als je daar twee signalen in probeert te proppen, kunnen mensen er maar één volgen.”

Daarom zijn presentaties vol tekst zo ineffectief. “Als je dan ook nog eens voorleest wat er op de slide staat, is het helemaal erg. Dan kun je het net zo goed een mail sturen.”

Begin met een plan

Manon pleit voor het maken van een storyboard voordat je PowerPoint opent. “Denk na over welke doelgroep je toespreekt, welk jargon je kunt gebruiken, wat je wilt uitleggen. En vooral: wat wil je dat mensen gaan doen met je presentatie?”

Jij bent de presentatie, niet je slides

Een veelvoorkomend misverstand is dat de slides de presentatie zijn. “Die slides zijn een ondersteuning van jou,” corrigeert Manon. “Jij bent degene die presenteert. Jij bent de presentatie. Een presentatie is uiteindelijk niets anders dan iets dat plaatsvindt tussen de presentator en het publiek.”

Interactie is daarom essentieel. Zelfs in grote zalen kun je interactie creëren, bijvoorbeeld door mensen te vragen hun hand op te steken.

3 tips om direct toe te passen

Tijdens het gesprek deelt Manon verschillende tips en trucs voor een betere presentatie. Enkele tips die je direct kunt toepassen:

🎯 Focus op titels: Schrijf niet “Jaarcijfers” maar “Nieuwe concurrent zorgt voor dalend marktaandeel”

🧱 Vermijd muren van tekst: We kunnen niet lezen en luisteren tegelijkertijd, dus kies voor beelden en korte statements

🔄 Oefen je bruggetjes: De overgangen tussen twee onderwerpen kunnen je presentatie maken of breken. Oefen daarom je bruggetjes of schrijf ze uit op flashcards

Luister het hele gesprek

Het complete gesprek met Manon vind je op Apple PodcastsPodimoSpotify of YouTube.