Een derde van de zzp’ers houdt geen administratie bij: ‘Uitstelgedrag of angst voor fouten zijn boosdoeners’

Dinsdag 26 juli 2022

DUIVEN – Veel zelfstandig ondernemers zien op tegen het bijhouden van de financiële administratie. Een derde van de zzp’ers houdt zelfs helemaal geen administratie bij. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend zzp’ers.

Boekhoud-startup BUNNI vroeg nieuwe gebruikers waar ze hun administratie voorheen bijhielden. 28 procent deed dat in een Excel-sheet, 23 procent gebruikte andere boekhoudsoftware en 16 procent liet alles door de boekhouder doen. De grootste groep – 33 procent – hield helemaal geen administratie bij. Dat is opvallend, want slechts 8 procent van de ondervraagden is startend ondernemer.

Onduidelijkheid over btw-vrijstelling

Daarnaast bestaat er onduidelijkheid over de Kleine Ondernemersregeling: een btw-vrijstelling waar zelfstandigen met een lage omzet gebruik van mogen maken. Ruim 37 procent van de ondervraagden heeft geen idee of die regeling op hem van toepassing is. Een derde van de zzp’ers geeft aan daar gebruik van te maken.

BUNNI-oprichter Sjors Ferwerda (31) is niet verbaasd: “Veel boekhouders en de Belastingdienst gebruiken lastige begrippen. Debiteuren, voorbelasting, beginbalans. Daardoor hangt er een zweem van mysterie rond de administratie.”

Uitstelgedrag

Het niet of gebrekkig bijhouden van een administratie heeft verschillende oorzaken. “Uitstelgedrag en angst voor fouten zijn de grootste boosdoeners”, legt Ferwerda uit. Hij sprak honderden zzp’ers om feedback te verzamelen voor zijn boekhoudsoftware. “Sommigen spaarden alle facturen op tot vlak voor de deadline van een btw aangifte.”

Ferwerda werkte zelf als freelance verslaggever en worstelde ook met de administratie. Daarom maakt hij samen met softwareontwikkelaar Dirk Boer (39) een toegankelijk boekhoudprogramma zonder vakjargon. De software is nog in ontwikkeling en zzp’ers kunnen het tegen een korting helpen verbeteren.

Niet iedereen is even gecharmeerd van de vrolijke aanpak. Ferwerda: “Door middel van humor, confetti en rondvliegende facturen proberen we de administratie leuk te maken. Voor boekhouders is dat vaak even wennen.”

Niet ter publicatie

Neem voor vragen contact op met Sjors Ferwerda
via pers@bunni.nl of 026 2340 646

BUNNI is online boekhoudsoftware voor zzp’ers. Opgericht door twee niet-boekhouders. Uit frustratie, omdat bestaande aanbieders vaak een onbegrijpelijke taal spreken. BUNNI is vrij van boekhoudjargon en wordt gemaakt met de hulp van échte zzp’ers. Meer informatie voor journalisten

Waar is je administratie op dit moment?

Val je onder de Kleine Ondernemersregeling?

Wat vind je van ananas op een pizza?

Bron: onderzoek onder 1.012 zzp’ers, uitgevoerd door BUNNI (26 juli 2022)