Zo voldoe je als zzp’er aan het urencriterium

Voor veel zzp’ers is 1225 een heilig getal. Want als je 1225 uur per jaar aan je bedrijf werkt, voldoe je waarschijnlijk aan het urencriterium. En dan heb je recht op allerlei belastingvoordelen. (Lees: gratis geld!) De gemiddelde ondernemer kan duizenden euro’s per jaar besparen als hij voldoet aan dat urencriterium. Wij delen de belangrijkste regels en veel gestelde vragen over die beruchte 1225 uur.

De belangrijkste regels

Je hebt vandaag vast meer te doen. Daarom vind je hieronder de voorwaarden om aan het urencriterium te voldoen en een aantal aandachtspunten.

 • Je moet minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf werken
 • Dat aantal geldt ook als je halverwege het jaar start
 • Bij zwangerschap mag je 16 weken lang niet-gewerkte uren toch meetellen
 • Je besteedt meer tijd aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden
 • De vorige regel geldt niet als je korter dan 5 jaar ondernemer bent
 • Als je een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, geldt meestal een criterium van 800 uur
 • Alle werkzaamheden aan je bedrijf tellen mee, dus ook het bijhouden van je administratie

Wat zijn de voordelen van het urencriterium?

We moeten er elk jaar aan geloven: de aangifte inkomstenbelasting. Tijdens die jaaraangifte kun je als zzp’er gebruikmaken van allerlei belastingvoordelen en aftrekposten. Waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.

Die belastingvoordelen krijg je alléén als je voldoet aan het urencriterium én de Belastingdienst vindt dat jij een ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’ bent. Door deze vragen te beantwoorden, weet je direct of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet.

Ziet de Belastingdienst jou als ondernemer voor de inkomstenbelasting én voldoe je aan het urencriterium, dan mag je gebruikmaken van deze belastingvoordelen en aftrekposten:

 • Zelfstandigenaftrek, waardoor je in 2023 een bedrag van € 5.030 mag aftrekken van je winst
 • Startersaftrek, waarmee startende ondernemers € 2.123 van de winst mogen aftrekken
 • Meewerkaftrek, waarmee je een percentage van de winst mag aftrekken als jouw fiscaal partner (bijna) zonder vergoeding meewerkt in je bedrijf
 • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, waarmee je in 2023 tot € 21.308 mag aftrekken als je iets nieuws ontwikkelt of technisch-wetenschappelijk onderzoek doet. Je moet dan wel een aanvraag indienen en goedgekeurd geworden

Hoe voldoe ik aan het urencriterium?

Je voldoet aan het urencriterium als je minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf werkt. Het maakt daarbij niet uit wanneer je bedrijf is gestart. Ben je halverwege het jaar begonnen? Dan moet je dus nog steeds die 1225 uur aannemelijk kunnen maken.

Als je tijdelijk stopt met werken door zwangerschap, mag je 16 weken lang een fictief aantal uur meetellen. De uren die je in die periode niet kon werken, kun je dan meerekenen als gewerkte uren.

Daarnaast moet je meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden. Wie ook in loondienst werkt, moet dus méér uren voor zijn eigen bedrijf werken om aan het urencriterium te voldoen. Die regel geldt trouwens alleen als je bedrijf langer dan 5 jaar bestaat.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Veel zzp’ers denken dat ze alleen hun gefactureerde uren mogen meetellen. Dat is een misverstand. Voor het urencriterium mag je alle tijd die je besteedt aan je bedrijf meetellen. Een aantal voorbeelden van uren die je kunt meetellen:

 • De uren die je werkt voor je opdrachtgevers
 • Het maken van offertes en werven van nieuwe opdrachten
 • Het bijhouden van de administratie
 • Het ontwerpen van visitekaartjes of een zakelijke website
 • Het volgen van een cursus die noodzakelijk is voor je onderneming
 • De reistijd naar (potentiële) opdrachtgevers

Het gaat er dus om dat de uren noodzakelijk zijn voor je werkzaamheden als ondernemer. En dat je ze ook echt gemaakt hebt. Als je bijvoorbeeld 24 uur per dag bereikbaar bent voor klanten, maar ze slechts 3 uur daadwerkelijk te woord hebt gestaan, mag je dus maar 3 uur meetellen voor het urencriterium.

De verantwoorde uren moeten ook realistisch zijn. Als je bedrijf net bestaat, accepteert de Belastingdienst dat je relatief veel ‘indirecte’ uren maakt: dat zijn uren die je niet betaald krijgt, maar wel nodig zijn voor je onderneming. Als je wat langer bezig bent, moeten daar genoeg directe uren tegenover staan.

Hoe moet ik mijn uren verantwoorden?

De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs of ondernemers aan het urencriterium voldoen. En kan dus altijd vragen om bewijs van je gewerkte uren. Hoe je die uren precies verantwoordt, mag je zelf weten. Je kunt jouw gewerkte uren bijvoorbeeld bijhouden in Excel of een boekhoudprogramma.

Als je aan de hand van jouw offertes en facturen aannemelijk kunt maken dat je aan het urencriterium voldoet, dan neemt de Belastingdienst daar ook genoegen mee. Houd er rekening mee dat je veel indirecte uren daarmee niet kunt verantwoorden. Daarom is het verstandig om een urenregistratie bij te houden.

Goed om te weten: de Belastingdienst kan een controle van je gewerkte uren tot 7 jaar terug uitvoeren. Zorg er dus voor dat je jouw urenregistratie lang genoeg bewaart.

Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid

Ontvang je een arbeidsongeschiktheidsuitkering en wil je voor jezelf beginnen? Dan geldt er meestal een verlaagd urencriterium van 800 uur per kalenderjaar. Voorbeelden van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn WIA, WAO, Waz en Wajong. Het is verstandig om je ondernemersplannen te bespreken met de uitkeringsinstantie, zodat je vooraf weet wat de gevolgen voor je uitkering zijn.

Andere vragen?

Heb je een vraag over het urencriterium die hier niet tussenstaat? Stel hem dan onder dit artikel, zodat wij ‘m kunnen beantwoorden. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook andere zzp’ers die met dezelfde vraag rondlopen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rob van der meer
rob van der meer
7 maanden geleden

ik ben zelfstandig violist, verdien door lesgeven en ensemblespel en invalkracht bij orkesten. Kan ik mijn uren vioolstudie thuis, ter voorbereiding op concerten en audities meetellen voor het urencriterium? zonder die voorbereiding kan ik niet uitvoeren of lesgeven.